onsdag 24. februar 2010

Vinterferie og barnebarn på besøk


Når man har barnebarn på besøk og har lært nye måter å kommunisere på, gjennom Voki, da kan resultatet bli som her. Etter noen famlende forsøk så ble seksåringen ganske så kreativ i forteller-rollen. Og treåringen ville formidle litt om hvilke andre ting vi har gjort i dag.

mandag 22. februar 2010

Refleksjon rundt Generasjon.com

Jeg merker at jeg gjennom dette studiet har hatt en kraftig dreining når det gjelder mitt eget syn på bruk av data i skolen. For ikke lenge siden hadde jeg og en venninne en diskusjon om bruk av data i skolen. Hun jobber også med barn og unge, men ikke som lærer. Tidligere har vi vært enige om mye når det gjelder bruk av IKT, men nå var vi ganske uenige, og diskusjonen gikk varm etter hvert. Vi så fremdeles det samme, nemlig at unge jenter blogget om altfor personlige ting, og at guttene spilte spill når de satt ved datamaskinen. Nå mente hun at data må ut av skolen, og at barna må skjermes  mot all den negative påvirkningen, og jeg mente at nå må vi i voksne melde oss på og få mer innsikt i medieverdenen, før toget går fra oss, med alle ungdommene sittende på første klasse.

Hennes utgangspunkt var det samme som mitt,  å beskytte elevene mot alle farer og mot meningsløs databruk. Mitt standpunkt var at vi må inn med mer målrettet data i skolen. Jeg hadde lest en del statistikk om hvordan barn og unges medieverden er, og kommet frem til at mine tidligere meninger ikke helt holdt mål lenger.

Elise Seip Tønnesen har forsket på barn og unges mediebruk gjennom 11 år, og fulgt en gruppe barn fra de var 4 til de var 15 år gamle, fra Sesam stasjon på barne-TV til de som tenåringer forholder seg til både tv, internett og mobiltelefon. Hun har sammenfattet sin forskning i boka Generasjon.com (Universitetsforlaget 2007). Hennes forskning viser at de aller fleste ungdommer har tilgang til pc hjemme (95%), og at noen færre har tilgang til internett (83 %). Internettbruken øker kraftig fra år til år, så en kan gå ut fra at tilgangen er enda større i dag, bortimot 100 %.  Dagens unge bruker pc til langt mer enn spill og blogging, de holder kontakten gjennom å chatte, de redigerer og deler bilder og filmer. De lytter til musikk og de leser nyheter og kjendisstoff. De bruker også pc'n til å lære, i mye større grad enn vi voksne kanskje er klar over. Ungdommen har oppdaget internetts mange muligheter, altfor få av oss lærere har gjort det samme. Ungdommene melder seg inn i nett-fellesskap, de finner likesinnede på nettet og de skaper nye fellesskap. De lærer mye av hverandre og tilegner seg  kunnskap gjennom det Vygotsky kalte mesterlæring og den nære utviklingssonen, og holdninger gjennom det Mead kaller de signifikante andre.

Gjennom den kunnskapen jeg har tilegnet meg i dette studiet, ser jeg at pc'n og internett er medier som absolutt hører hjemme i skolen, og som vi lærere må ta tak i og bruke til beste for undervisningen i langt større grad enn det vi gjør i dag. Digital kompetanse er blitt viktig i barn og unges identitetsskaping og deltagelse. Om jeg greide å overbevise min venninne om det samme, er jeg ikke så sikker på, men jeg har sådd et frø.

torsdag 18. februar 2010

Sammensatte tekster

Så mye morsomt jeg har fått prøve ut nå. Denne leksjonen ga meg mange fine verktøy som kan gi undervisningen en ny dimensjon. Glogster var noe jeg hadde prøvd før, men Glogster education var noe nytt. Jeg likte skoleutgaven, den var mye mer anvendelig for meg, enn den ordinære. Jeg bestemte meg for å lage en Glogster som jeg kunne presentere for mine kolleger for å vise dem hvilke muligheter som finnes på et slikt nettsted, den Glogsteren kan du se under her. Den inneholder også en lenke til en animasjon jeg laget i xtranormal. Et annet program som gir variasjonsmuligheter i språkfag.


I tillegg til alt dette har jeg fått tips om fotoredigeringsprogram på nett. Pixlr som har svensk tekst og bruksanvisning. Noen elever kan synes det er enklere med svensk tekst. Jeg har også fått tips om foto/tegne nettstedet sumopaint, takk til Tom. Dette nettstedet vil mange av mine elever ha glede av, både til å vise frem sine tegninger/bilder og se og kommentere andres arbeider. På sumopaint ligger det også et fotoredigeringsprogram med mange morsomme verktøy og filter.

torsdag 11. februar 2010

Bruk av tankeverktøy i studiet

Jeg fikk veldig sans for Anders sin bruk av tenkeverktøyet som han har skrevet om i sin blogg. Jeg måtte, i likhet med Ellen og Heidi kommentere den. Her er kommentarene.

tirsdag 9. februar 2010

Tankeverktøy

Første innleveringsmappe unnagjort, og da er det bare å ta fatt på de leksjonene som har ligget på "vent". Tenkeverktøyet var flotte greier. Jeg har så langt ikke jobbet noe særlig med tankekart, de håndskrevne med linjer og "bobler" i alle retninger var mer forvirrende enn oppklarende for min del. Mitt hode trivdes bedre med punkter og linjer og skjematisk oversikt. Etter å ha prøvd meg litt frem på Mindomo merker jeg at jeg er mer positiv til tankekart. Det er den ryddige oversikten som appelerer til meg. Og jeg ser at dette kan brukes til mye. Nå skal jeg, for å innøve gode vaner, bruker tankekart så ofte som mulig, og til så mange forskjellige oppgaver som mulig.

Ved vår skole har vi Mindomo integrert i Fronter, så det er stor grunn til å ta det i bruk. Så langt er bruken dessverre lav på alle nivåer, så nå skal jeg ut å misjonere for mine kolleger også. I dag så jeg for eksempel en kollega stå å kopiere opp ark med "familietre" som elevene skulle bruke for å tegne opp egen slekt. Mindome kan sikkert egne seg godt til dette bruket også, og så kan en skrive noen refleksjoner, gode minner eller skildringer på notatarket ved farfars rute, og ved andre slektningers ruter også. Kanskje notatarket kan brukes til personskildringer, det er noe mange elever trenger trening i.

Selv prøvde jeg å komme i gang med et tankekart over olweusundersøkelsen som jeg i dag presenterte for mine kolleger. Dette var første forsøk, og jeg trenger nok en del trening, men jeg er da i alle fall i gang. Tankekartet du ser her gjorde jeg om til ei jpg-fil og lastet opp som bilde.


http://www.mindomo.com/view.htm?m=97da86fad847466b8af554b2ccbdabcb

onsdag 3. februar 2010

What are they good for

Sosial web 2.0
I forbindelse med leksjonen om sosial web skulle hver enkelt studentgruppe lage en wiki med oversikt over tre sosiale nettverk som vi ønsket å se nærmere på. Vår gruppe endte opp med å se nærmere på nettstedene Facebook, Origo og Twitter.
Her er vår wiki.