Web 2.0
For dagens unge er internett blitt en del av dagliglivet. De har kontakt med venner og kjente gjennom nettsteder som facebook, nettby, msn og andre. Mange, særlig jenter, blogger også om hverdagens trivialiteter eller om tema som opptar dem. For oss mer godt voksne er ikke denne formen for kommunikasjon like lett å ta i bruk. Selv har jeg vært medlem av facebook i et års tid, men det er ikke et forum jeg føler noe behov for å bruke aktivt for å fortelle om meg og mitt. Men jeg innrømmer at jeg liker å svippe innom et par ganger i uka for å følge med på hva barn, nieser, nevøer og andre bekjente har formidlet. Jeg har også vært medlem av andre typer nettsamfunn, med medlemmer som har hatt samme interesser som meg, men etterhvert brukte jeg så mye tid på å lese og kommentere andres innlegg at jeg måtte kutte det ut. Jeg lar meg så lett begeistre.
Det er ikke vanskelig å skjønne at internett og web 2.0 er noe som er kommet for å bli. Den er blitt en stor del av så manges hverdag at vi i skoleverket også må ta denne verden inn over oss. Selv jobber jeg i en ungdomsskole, og jeg har spurt mine elever om deres nettvaner. De fleste av elevene brukte facebook hver dag, mange av jentene fortalte at de blogget, mens guttene foretrakk å spille spill med hverandre og se på videosnutter på YouTube. Dette var jo i tråd med hva forskning også viser.
Hvis en skal se på fordeler ved å bruke web 2.0 i skolen så vil det vel først og fremst være det at man treffer elevene sine der de er. Elevene er vant til å bevege seg mellom forskjellige nettsamfunn. Å bygge opp et nettsamfunn beregnet på skolen og klassen ved hjelp av for eksempel wikispace eller origo.no kan jo være en vei å gå.Ved å bruke web 2.0 i undervisningen gir en også muligheten til å legge inn lenker slik at elevene lett kan få tak i den informasjonen de trenger. Mange elever i dag er så vant til å finne den informasjonen de trenger på nettet når de trenger den, så de ser ikke nytteverdien ved mye av det vi bruker tid på i skolen i dag. De er også vant til å henvende seg til andre ungdommer rundt seg når de skal lære og forstå mer om nettbruk, få om noen har tiltro til hva vi lærere eventuelt kan på dette feltet. Jeg har opplevd en helt annen innstilling til undervisningen fra enkelte elevers side når det har gått opp for dem at jeg visste litt om "deres verden" og viste interesse for den.
Ulempene med bruk av web 2.0 i skolesammenheng kan også være tidsbruken, ungdommene bruker veldig mye tid på nettet, og bruken er økende til tross for at forskere mente allerede for fem år siden at bruken neppe lot seg øke mer. Dagbladet 21. 01 2010.
En stor og viktig del av arbeidet med å bruke web 2.0 i underviningen er derfor å fokusere på nettvett, opphavsrett, kildebruk og personvern. Min erfaring er at elever faktiskt er interressert i dette, og det er sjeldent jeg hører at dette er noe de ikke bryr seg om. Jeg har elever som har erfart at de er blitt blokkert på YouTube fordi de har brukt musikk de ikke hadde tillatelse til å bruke, så dette med opphavsrett har de skjønt og vil vite mer om. De er også veldig opptatt av personvern i forhold til bilder og videosnutter som blir lagt ut på nettet.
Nettsteder jeg kan få bruk for i skolen
YouTube er et nettsamfunn jeg nå har meldt meg inn i. Dette er en nettside hvor man kan legge ut egne filmsnutter og se på andres videosnutter. TeachersTube er et nettsted der lærere har lagt ut skolearbeider, den krever medlemskap og er ikke så "åpen" som YouTube. Både YouTube og TeachersTube kan være nettsteder som er aktuelle for meg å bruke i undervisningen.
d&b (del og bruk) har jeg blitt tipset om for lenge siden, men jeg har ikke meldt meg inn før nå. Dette nettstedet er nettstedet for alle lærere som vil lære mer om databruk. Her kan en stille spørsmål og få svar, og her kan en legge inn egne gode råd som en vil dele med andre. Dette nettstedet vil bli mer dynamisk etterhvert som lærere tar det i aktivt bruk. Det er et stort behov for et nettsted som dette, men enda er det for få som bruker det aktivt.
Origo.no er et nettsamfunn med mange muligheter, her kan en bli medlem av soner eller opprette egne soner. Sonene fungerer som Origos møtested. De kan også brukes som blogger, diskusjonsgrupper, fotosider eller prosjektverktøy. Mange lokalaviser er knyttet opp mot dette nettsamfunnet så her kan man gjøre seg nytte av nærmiljøet sitt.
Kommentar til blogginnlegg (2)
for 13 år siden